Kära lyssnare! Den här hemsidan uppdateras inte längre, du kan istället lyssna på typ2podden här: https://soundcloud.com/typ2podden och på andra ställen där poddar finns.

Om Typ2Podden

Skamkänslor, viktproblem och vinsterna med att berätta att man drabbats av diabetes – i Typ2podden tar vi upp ämnen som berör dig som lever med typ 2-diabetes. Personliga tankar blandas med peppande råd.

I podden möter du människor som lever med typ 2-diabetes. Några berättar att det känns som att livet rycks undan vid sjukdomsbeskedet, andra om sitt sug efter läsk. Du hör om hur lätt det kan vara att strunta i promenader trots att alla vet hur bra det är att röra på sig och får tips hur man kommer igång. Du får också ta del av starka skildringar om hur det kan vara att som ung drabbas av en livslång sjukdom.

Diabetessjuksköterskan Janeth Leksell är med i alla avsnitt och ger information och tips utan att komma med förmanande pekpinnar. Vi tar upp våra ämnen på ett lättsamt sätt som vi hoppas lockar till lyssning, men du kan alltid lita på det som sägs i Typ2podden. Journalisten Anna-Karin Andersson är den som leder podden och frågar om sånt som du kanske själv är nyfiken på, men inte pratar med andra om.

Vi gör Typ2podden

Namn: Janeth Leksell Titel: Diabetessjuksköterska och docent vid Uppsala Universitet. Bor: I ett litet hus i Falun. Bredvid micken i studion har Janeth: En kopp kaffe. Det bästa med att göra Typ2podden enligt Janeth: Ser det som en möjlighet att nå ut till de många människor som lever med typ 2-diabetes. Det är en undanskymd grupp som förtjänar mer uppmärksamhet. Och så är det kul att få prata i en proffsig radiostudio. När Janeth inte gör Typ2podden: Arbetar hon väldigt mycket inom diabetesområdet så det är tur att hon tycker att hon har världens bästa jobb. På fritiden: Umgås hon gärna med vänner, ofta blir det spontana möten med trevliga grannar vid den lokala macken i Falun. En bra semesterdag tillbringar hon gärna tillsammans med dottern. I övrigt hittar man henne ofta i en simhall och så åker hon skidor på vintrarna i makligt tempo.

Namn: Anna-Karin Andersson Titel: Journalist och poddledare. Bor: I en lägenhet i Stockholm med man och tre ungar i skolåldern. Bredvid micken i studion har Anna-Karin: Ett glas vatten och en stor hög med utskrivna manuspapper. Det bästa med att göra Typ2podden enligt Anna-Karin: Att få träffa gästerna, människorna som lever med typ 2-diabetes, och få ta del av deras berättelser och tankar. Och så är det grymt att få höra Janeths klokheter på behagligt dalmål och med pondus. Hennes peppande råd måste höras. Hon är den perfekta experten för en podd. När Anna-Karin inte gör Typ2podden: Skriver hon tidningsartiklar och gör även andra poddproduktioner. På fritiden: Går hon gärna stadspromenader med musik i lurarna. Älskar loppisar, rosablommiga koppar och små tantiga skålar kan man aldrig få för många av enligt henne.

Podcasten ges ut av Boehringer Ingelheim AB